Puterea românească de cinematografie la Berlinala

 Dacă vă întrebați mediu Dacă vă întrebați mediu al unui spectator din cauza lui Romania, probabil, puțini vor răspunde că de la bun film.

Și cu toate acestea! Pe parcursul a aproape un deceniu de români de filme ale tinerilor regizori strălucesc la principalele festivaluri ale lumii. În colecția de trofee s-au alăturat ieri Ursul de Aur Berlinala 2013 pentru Călina Peter Netzera (gen. 1975) „Poziția copilului” (sau mai bine tradus „pentru Copii de comportament”). Personajul principal din film este semnificativ, depășind limita de viteză este de băiat, care la scurt timp după accident, moare. Mama sofer încearcă să-l salveze de la închisoare, prin orice mijloace, încălcând legea și încercarea de a mituit martori. Relația ei și fiul, cu toate acestea, este foarte dificil. Regizorul descrie în acest film, elita românească, și această imagine, cu siguranta, sumbru.

Triumfă în Berlin sărbătorit, de asemenea, în acest an, un alt balcanică regizat de Danis Tanović.

Triumfă în Berlin sărbătorit

Regizat de Danis Tanović, care pentru „un Episod din viața плюшкина de fier” (sau, dacă cineva preferă „resturi”) a câștigat Marele premiu La juriu și ” Ursul de Argint, care este a doua cea mai importantă distincție a 63 a festivalului. Originar din Bosnia-Tanović anterior, el a primit „Oscar” pentru „Țara de egalitate” (2001). Ultimul său film a primit de la Berlinala încă un succes – pentru rolul din „Episod” Nazif Mujić, neangajat în cîmpul muncii Rom, joacă într-un film de sine, ieri a primit ” Ursul de Argint pentru cel mai bun rol masculin. Este foarte interesant că filmul Tanovcia a fost creat pe baza de istoric autenticj în presă în anul 2011 și a costat 17 mii. euro.

Video nu , pentru că încă nu le-a văzut, dar în cazul României, în valoare de scris despre fenomen, cum este românească „Noul val”. Datorită Warszawskiemu Festival Filmowemu și Romani Institutului de Cultură de la Varșovia, în ultimii ani, am văzut aproape toate marile filme de regizori, care pentru această direcție. Acest lucru este, în principal, autorii născuți la sfârșitul anilor ‘ 60. și în anii ‘ 70 ai secolului XX.

Ursul de Argint pentru cel mai bun

Pentru lansarea „Noului val” este considerat a fi anul 2004.

În care filmul „Trafic” au Primit Mitulescu a primit la Cannes premiul pentru cel mai bun короткометражку, apoi au fost încă premii la acest festival, până când, în cele din urmă, în 2007, trofeul de Aur Palma pentru Cristian Mungiu pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, piercing film, ca și, practic, tema avortului. Cu acest premiu România au fost foarte mândri, până la punctul în care, ca și oricare dintre jurnaliști, care participă la summit-ul NATO de la București, în 2008, împreună cu materialele de presă mi-a dat acest film pe DVD. În 2012 Mungiu a primit din nou un premiu la Cannes pentru cel mai bun scenariu.

Distins cu Ursul de Aur „Postura copilului” confirmă foarte buna forma cinematografiei romanesti. Eu aștept până când va apărea posibilitatea de a vedea un film în Polonia! De asemenea, sper că în chirie va fi lansat filmul Danisa Tanovicia, în opinia parte de critici, cel mai bun de oscarowej „Țara nimănui”.

Este demn de amintit, de asemenea, că, în acest an, la Berlinala a fost, de asemenea, polonezi accente de – a participa la concurs nu sunt sigur de film Margareta Szumowskiej „În numele” și ” Ursul de Cristal, care va fi acordat tinerilor juriului în cadrul secțiunii Generation 14plus „Dar Blues” Ecaterina Rosłaniec.